Voňavý drobenkový koláč s kdoulemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Voňavý drobenkový koláč s kdoulemi
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61562 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
2 ks | Badyán |
1 ks | Citrony |
55 g | Cukr moučkový |
5 ks | Hřebíček |
2 ks | Kdoule |
1 ks | Skořice celá |
200 ml | Voda pitná |
Na vytření formy | |
---|---|
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
Drobenka | |
55 g | Cukr třtinový |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
50 g | Mouka polohrubá |
45 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
10 g | Ořechy lískové |
5 g | Ořechy vlašské |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 111,1mg |
Draslík | 150,3mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 149,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,4mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr moučkový, Hřebíček, Skořice celá, Voda pitná, Cukr třtinový, Ořechy lískové, Ořechy vlašské, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Badyán, Kdoule, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Voňavý drobenkový koláč s kdoulemi postup přípravy receptu:
1 | Zralé větší kdoule omyjeme, osušíme a oloupeme. Pokrájíme je na plátky nebo osminky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, přidáme koření: badyán, skořici, hřebíček a omytý, na plátky pokrájený malý citrón. Kdoule pomalu vaříme do změknutí asi 35-40 minut. Poté je scedíme přes síto, do sklenice zachytíme 100ml šťávy z kdoulí. Až kdoule vychladnou, pokrájíme je na menší kousky. |
2 | Troubu si předehřejeme na 180°C. Menší vyšší koláčovou formu vytřeme nahrubo máslem a vysypeme moukou. |
3 | Připravíme si drobenku: do mísy dáme rozdrcené ořechy, přidáme k nim mouku polohrubou i hladkou, třtinový cukr, máslo, čerstvý žloutek a 2 lžíce smetany. Prsty směs promícháme, až vytvoříme drobenku. |
4 | Na dno formy rozložíme kousky kdoulí, polijeme je šťávou, posypeme drobenkou a dáme formu do trouby. Koláč pečeme dozlatova přibližně 25 minut. Je krásně voňavý a chutný. |