Křupavý ledový oříško-čokoládový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křupavý ledový oříško-čokoládový dort
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61597 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Dortový korpus | |
---|---|
275 g | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Kakao |
105 g | Ořechy lískové |
5 ks | Vaječný bílek slepičí |
1 l | Zmrzlina kávová |
čokoládový krém | |
275 g | Čokoláda 70% kakao |
30 ml | Likér kávový |
500 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 67g |
---|---|
Cholesterol | 93,8mg |
Draslík | 130,7mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 2,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Ořechy lískové, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kakao, Zmrzlina kávová, Čokoláda 70% kakao, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Likér kávový nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Křupavý ledový oříško-čokoládový dort postup přípravy receptu:
1 | Z pečícího papíru si nakreslíme a vystřihneme 3 kruhy o stejném průměru, jako je dno dortové formy (přibližně 20cm). Troubu si předehřejeme na 180°C. |
2 | V mixéru rozmixujeme lískové oříšky se 200g cukru. Bílky z čerstvých vajec vyšleháme na tuhý sníh, v polovině šlehání do bílků přidáme 75g cukru, aby sníh byl tuhý a ten zlehka zapracujeme do oříšků. Oříškovou směs rozdělíme na 3 díly. Každý díl pečícího papíru dáme na plech a potřeme oříškovou směsí. Korpusy pečeme 25-30 minut. Upečené pláty poklademe na vlhké utěrky, aby se lehce daly z pečícího papíru sejmout. |
3 | V mixéru rozmixujeme kávovou zmrzlinu na jemný krém, kterým potřeme každý upečený oříškový korpus. První korpus položíme na dortovou mísu. Ne něj pak položíme druhý a třetí korpus. Takto připravený dort vložíme do mrazničky na 4 hodiny zmrazit. |
4 | Před podáváním si v misce, kterou položíme do horké vodní lázně, rozpustíme čokoládu, přimícháme do ní kávový likér a necháme ji vychladnout. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku. Když je rozpuštěná čokoláda vychladlá, zamícháme do ní šlehačku. |
5 | Zmrzlý dort vyjmeme z mrazničky, povrch i boky potřeme čokoládovým krémem, povrch jemně posypeme kakaem a dort dáme zpět do lednice. |
6 | Před podáváním dort vyjmeme z lednice a necháme ho v pokojové teplotě 15 minut. Krájíme ostrým širokým nožem, dort je křupavý a má vyjímečnou chuť. |