Dušené zelí se slaninou a cibulí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené zelí se slaninou a cibulí
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62475 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 kávová lžička | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
0,5 polévková lžíce | Pepř černý mletý |
100 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
100 ml | Voda pitná |
1,5 kg | Zelí hlávkové bílé |
1 ks | Cibule |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 17,0mg |
Draslík | 791,9mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 421,7mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 139,4mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kmín drcený, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé, Cibule mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené zelí se slaninou a cibulí postup přípravy receptu:
1 | Hlávku bílého zelí očistíme, rozkrojíme na 4 části, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na tenké nudličky. Dáme je do mísy, promícháme je se solí, cukrem, kmínem a pepřem. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme je do kastrólu a vysmažíme je téměř dozlatova. Škvarky ze slaniny z omastku odebereme lžicí a odložíme je do misky. Na omastek hned dáme pokrájenou cibuli, zpěníme ji, přidáme zelí promíchané s kořením, přilijeme 50-100ml vody, přivedeme k varu, kastról přikryjeme poklicí a zelí dusíme přibližně 15-minut. Občas ho promícháme. Zelí dochutíme cukrem, promícháme, přidáme podle chuti ocet, znovu promícháme a ochutnáme (zelí by mělo mít sladko-kyselou příjemnou chuť). Zelí za stálého míchání poprášíme hladkou moukou a pod poklicí ho dusíme dalších 5 minut. Nakonec do hotového zelí přimícháme škvarky. |
Poznámka
Zelí podáváme jako přílohu k pečenému masu.