Rozmarýnové kuře na víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rozmarýnové kuře na víně
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 95 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62667 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1500 g | Kuře |
50 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
200 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Víno bílé |
Zelenina | |
---|---|
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
2 ks | Mrkev kořen |
1 ks | Petržel kořen |
2 ks | Pórek |
100 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 264,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 66,3mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kuře, Rozmarýn čerstvý, Slanina vepřová, Sůl, Víno bílé, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pórek, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rozmarýnové kuře na víně postup přípravy receptu:
1 | Troubu zapneme na 185°C. Z čerstvého rozmarýnu otrháme drobné lístky (2 lžíce) a posekáme je nadrobno a malou snítku (1 lžíce) necháme v celku. Celé omyté a osušené kuře osolíme, posypeme bílým pepřem a posekaným rozmarýnem. Celou snítku rozmarýnu vložíme dovnitř kuřete. |
2 | V pekáčku na plotně rozpustíme 3-4 plátky slaniny, kuře na ně položíme hřbetem dolů a navrch kuřete poklademe dalších 5 plátků slaniny. Kuře podlijeme 100ml bílého vína, pekáček zakryjeme a vložíme do středu trouby. Pečeme 35 minut, během té doby maso 2x polijeme výpekem. |
3 | Mezitím očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, celer, petržel, malé pórky a cibuli. Vše pokrájíme na plátky. Po 35 minutách pečení ke kuřeti přidáme pokrájenou zeleninu, přilijeme ještě 100ml bílého vína a 50-100ml zeleninového vývaru. Kuře obrátíme, polijeme vše výpekem a pečeme dalších 30 minut. Během té doby kuře se zeleninou poléváme výpekem. |
4 | Když je kuře měkké, zvýšíme teplotu trouby na 220°C, odložíme poklici z pekáčku, na kuře poklademe 2-3 plátky másla a kuře pečeme do doby, až se mu vytvoří krásná zlatohnědá kůrka. |
5 | Po upečení kuře rozporcujeme, dáme na talíře se zeleninou a hned podáváme. |
Poznámka
Příloha: vařené brambory, rýže.