Polévka z hnědé čočky s mrkví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z hnědé čočky s mrkví
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63095 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
80 g | Brambory |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
100 g | Čočka jedlá |
1 kávová lžička | Majoránka |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
40 g | Slanina vepřová |
0,3 kávová lžička | Sůl |
600 ml | Voda pitná |
Jíška | |
---|---|
1 kávová lžička | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 13,6mg |
Draslík | 824,8mg |
Vláknina | 40g |
Vitamín A | 216,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Česnek, Cibule, Čočka jedlá, Majoránka, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Paprika mletá sladká mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Mrkev kořen, Petržel - nať, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z hnědé čočky s mrkví postup přípravy receptu:
1 | Omytou a přebranou hnědou čočku namočíme přibližně na 2 hodiny do studené vody. Mezitím si očistíme cibuli, 2 stroužky česneku a mrkev. Omyjeme snítky petrželové a celerové natě. Cibuli pokrájíme nadrobno. 1 středně velký brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. |
2 | V hrnci si vysmažíme na kostičky pokrájenou slaninu, jakmile pustí omastek, přidáme cibuli, zpěníme ji, přidáme scezenou čočku, přilejeme horkou vodu a polévku přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a polévku vaříme 15 minut. Pak do ní vložíme 1 stroužek česneku, pokrájené brambory, mrkev, svázané snítky natě, majoránku, bobkový list, zakryjeme hrnec poklicí, pomalu budeme čočku vařit přibližně 35 minut. |
3 | V teflonové pánvi si opečeme nasucho 1 lžičku hladé mouky na světlou jíšku, ke konci přidáme sladkou papriku, promícháme a jíšku zamícháme do polévky. Jíšku v polévce vaříme přibližně 5-7 minut. Polévku dochutíme solí a utřeným česnekem. |
K vyzkoušení jsem si vybrala tento recept. Použila jsem všechny ingredience, ale dělala jiným postupem. Čočku většinou nenamáčím, je celkem rychle uvařená. A pokud ano, tak vodu neslévám, ale čočku vařím v ní. Nedělala jsem tzv. suchou jíšku, když jsem si mohla připravit normální jíšku na slanině a cibuli, nakonec jsem do jíšky vmíchala mletou papriku a odstavila. Paprika by se měla nechat vždy rozvonět a nechat"pustit" barvu na trošce nějakého tuku. Jen za stálého míchání zpěnit a odstavit, jelikož paprika dlouhým restováním ráda hořkne. Svázané natě mívám v mrazničce, skladuji tak na podzim přebytky ze zahrádky a používám do různých polévek a vývarů. Česnek jsem přidala ke konci vaření a najednou, taktéž úplně nakonec majoránku a menší množství než uvádí recept. Čas vaření si musí každý uhlídat sám, aby se čočka nerozvařila, zelenina byla měkká a polévka dobře provařená. Chutnala nám, přidávám ještě malinko octa, ale to je o chuti každého. Vody a soli jsem dala dle potřeby. Takže nevím, jak zhodnotit....palec nahoru za chuť ale dělala bych jiným postupem.