Halušky z pohankové mouky s liškami a sýrovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Halušky z pohankové mouky s liškami a sýrovou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63765 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
Houbová omáčka | |
---|---|
100 ml | Jogurt bílý |
0,3 kávová lžička | Kmín drcený |
3 polévková lžíce | Kokosová smetana |
300 g | Lišky čerstvé |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 špetka | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Eidam cihla 30% |
60 ml | Voda pitná |
Halušky těsto | |
0,3 kávová lžička | Kypřící prášek do pečiva |
250 g | Mouka pohanková |
0,5 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Voda pitná |
Na vaření halušek | |
1 kávová lžička | Sůl |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 8,8mg |
Draslík | 67,6mg |
Vláknina | 262,2mg |
Vitamín A | 43,7mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jogurt bílý, Kmín drcený, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná, Sůl, Voda pitná, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kokosová smetana , Lišky čerstvé, Máslo čerstvé, Sýr Eidam cihla 30%, Mouka pohanková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kypřící prášek do pečiva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Halušky z pohankové mouky s liškami a sýrovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme houbovou omáčku: očištěné a omyté lišky pokrájíme na plátky. Tvrdý sýr jemně nastrouháme. V rendlíku rozehřejeme olej s máslem, na něm lišky vysmažíme z vlasní šťávy. Lišky poté osolíme, ochutíme pepřem, kmínem a přilijeme vodu. Lišky krátce povaříme, pak přimícháme smetanu a nastrouhaný sýr. Stále mícháme a jakmile se sýr roztaví, přidáme jogurt, pak rendlík odstavíme z plotny. Omáčku podle chuti dosolíme a uchováme teplou. |
2 | Do mísy prosejeme pohankovou mouku s kypřícím práškem, přidáme sůl, vlahou vodu a těsto důkladně promícháme. Mělo by mít polohustou konzistenci. |
3 | V hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Na hrnec "posadíme" haluškovač - síto. Těsto přes síto, pomocí tvrdé stěrky, naházíme do vroucí vody. Teplotu snížíme, halušky ve vodě promícháme a vaříme do doby, než vyplavou na povrch. Vaříme je přibližně 2-3 minuty. Poté je sítem vyjmeme, dáme na talíře, polijeme je sýrovou omáčkou s liškami a hned servírujeme. |