Tažený závin s jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tažený závin s jablky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 63928 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
70 ml | Olej rostlinný |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
150 ml | Voda pitná |
Náplň | |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 hrst | Hrozinky |
1000 g | Jablka |
30 g | Máslo čerstvé |
1 hrst | Ořechy vlašské |
2 polévková lžíce | Rum |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
200 g | Strouhanka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 46,9mg |
Draslík | 311,6mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 139,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,4mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej rostlinný, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Citronová šťáva, Cukr krupice, Hrozinky, Jablka, Ořechy vlašské, Rum, Skořice mletá, Strouhanka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tažený závin s jablky postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosijeme hladkou mouku, přilijeme vlažnou vodu, 50ml oleje a přidáme špetku soli. Vypracujeme spíše řidší těsto. Těsto přendáme do olejem vymazané mísy, pomažeme ještě trochou oleje a přikryjeme potravinářskou fólií. Necháme do druhého dne odpočinout. |
2 | Oloupaná jablka nakrájíme na kousky (nebo nahrubo nastrouháme) a smícháme s citronovou šťávou, cukrem, skořicí, nasucho orestovanou strouhankou, nasekanými ořechy a rozinkami namočenými v rumu. |
3 | Na pracovní plochu rozprostřeme větší čistou utěrku, posypeme ji trochou mouky a položíme na ni těsto. Těsto rozválíme a poté pomoučněnýma rukama opatrně vytahujeme dotenka. |
4 | Plát těsta zlehka pomažeme rozpuštěným máslem, rozložíme na něj připravenou jablečnou náplň a opatrně zavineme. |
5 | Závin pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20–25 minut. |
Poznámka
Množství cukru do náplně upravíme podle chuti.