Paprikové sušené krekry - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 15 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Paprikové sušené krekry
Celkový čas: | 15 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63981 |
Kategorie: | Sušenky |
Ingredience
8 polévková lžíce | Česnek medvědí |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Jablka |
1 kávová lžička | Kmín římský |
1 kávová lžička | Kurkuma |
230 g | Lněné semínko |
1 ks | Paprika oranžová |
1 ks | Paprika zelená |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Sůl mořská |
100 g | Tykev - semena |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 395,9mg |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 63,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Jablka, Kmín římský, Kurkuma, Paprika zelená, Tykev - semena, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Česnek medvědí, Lněné semínko, Paprika oranžová, Pepř 4 barev, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Paprikové sušené krekry postup přípravy receptu:
1 | Den předem si namočíme do misky 180g světlých lněných semínek a 50g semínek z tykve. Omyté papriky a chilli papričky rozpůlíme, vykrojíme jadřince a nakrájíme je na malé kousky. Omyté jablko nahrubo nastrouháme a přidáme k paprikám. Namočená semínka v sítu promyjeme pod tekoucí vodou, necháme je okapat a dáme je do mixéru. Směs ochutíme solí, pokrájeným medvědím česnekem, kmínem, kurkumou, mletým barevným pepřem, přidáme 2-3 lžíce vody a rozmixujeme na pyré. Pyré dáme do mísy, přidáme k němu 50g nenamočených lněných semínek, 50g nadrobno pokrájených dýňových semínek a vše znovu promícháme. |
2 | Plech si vyložíme pečícím papírem, na něj vzniklé těsto rozetřeme na tenkou placku o síle 0.5cm a vložíme ho do horkovzdušné trouby. Těsto předem ostrým nožem nakrájíme, aby se nám po usušení dalo lehce nalámat. |
3 | Krekry sušíme přibližně 8-9 hodin při nejnižší teplotě, troubu si necháme otevřenou přibližně na šíři ruky. Po usušení krekry nalámeme. |
Poznámka
Sušené krekry uchováme křupavé, když je uložíme do dobře těsnící dózy, můžeme si je i zamrazit a podle potřeby je rozmrazíme.