Základní vývar z bílých kostí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 260 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Základní vývar z bílých kostí
Celkový čas: | 260 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 240 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 6477 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
300 g | Kosti vepřové |
6 ks | Pepř černý celý |
1 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
150 g | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 56,7mg |
Draslík | 747,6mg |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř černý celý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kosti vepřové, Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Základní vývar z bílých kostí postup přípravy receptu:
1 | Kosti nasekané na menší kusy opláchneme a dáme vařit do studené vody, osolíme. |
2 | Polévku vaříme pozvolna asi 3-4 hodiny. |
3 | Ke konci přidáme nakrájenou zeleninu, několik kuliček pepře a dovaříme. Pak hned přelijeme přes hustý cedník. |
4 |
|
5 | Vývar používáme k přípravě bílých a krémových polévek, omáček a šťáv. |
Poznámka
Použijeme zeleninu kořenovou, kus kapusty, pórku, kedlubny a cibule.
Vývar z vepřových kostí občas dělávám a používám ho hlavně jako základ polévek. Nejoblíbenější je česneková s bramborem a vejcem a pokud na kostech je, tak s kousky masa. Nebo máme rádi klasickou bramboračku. Tento vývar jde i báječně zamrazit v menších dózách k pozdějšímu použití. Dózy mám čtvercového a obdelníkového tvaru, jsou skladnější. Polévku dávám po částečném zchladnutí do chladničky a pak odebírám shora ztuhlý tuk, ale někomu to nevadí. Oproti receptu jsem dala o něco méně vody. Za mě palec nahoru.