Dršťková polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dršťková polévka
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 74 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
10 g | Česnek |
100 g | Cibule |
400 g | Dršťky syrové |
0,6 g | Kmín celý |
0,4 g | Majoránka |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g | Paprika mletá sladká |
0,3 g | Pepř černý mletý |
13,3 g | Polévkové koření |
20 g | Sůl |
66,6 g | Tuk |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 55,1mg |
Draslík | 94,5mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Dršťky syrové, Kmín celý, Majoránka, Paprika mletá sladká, Sůl, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Polévkové koření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dršťková polévka postup přípravy receptu:
1 | Dršťky pečlivě očistíme a propláchneme, rozřežeme je na menší kousky a zalijeme studenou vodou. Necháme zvolna povařit a scedíme vodu. |
2 | Potom dršťky znovu zalijeme dostatečným množstvím vody, uvedeme do varu a vaříme do změknutí. |
3 | Když jsou dršťky měkké, vyjmeme je z vývaru, propláchneme studenou vodou a okapané nakrájíme na delší, tenčí nudličky. |
4 | Cibuli jemně nakrájíme a osmahneme na tuku do růžova, zasypeme prosátou moukou a připravíme světlou zásmažku, do které zamícháme papriku. |
5 | Zásmažku za stálého prošlehávání metlou zalijeme vlažnou vodou a vývarem z drštěk. Uvedeme do varu, přidáme mletý pepř, kmín a majoránku. Za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně 20 minut. Během vaření přidáme česnek utřený se solí. |
6 | Polévku procedíme hustým cedníkem, přidáme do ní nakrájené dršťky a krátce povaříme. |
7 | Nakonec do polévky přidáme polévkové koření, přisolíme a důkladně provaříme. |
Dršťkovou polévku moc nemusím, vyzkoušel tuto polévku již někdo?
To karel: JJ, udělal jsem dršťkovou polévku tuto sobotu k obědu a ani k večeři nezbylo. Rodina si pošmákla.
Nejhorší při vaření drštkovky je ten zápach, když se vaří drštky. Já kupuju už předvařené, ale stejně důkladně větrám. Tohle je klasika, u drštkové polévky vždycky nejvíc záleží na tom, jak se okoření. M.
Tuhle dršťkovku vaří moje maminka a pochutná si vždycky celá rodina :-) Postup vypadá složitě, ale zvládne ho s trochou šikovnosti každý, podstatné je umět s kořením.
Hmm Dršťková polévka, manželova nejoblíbenější ... koupím držky a zkusím jí dneska udělat.