Fritování
Fritování je smažení, při kterém se potraviny vkládají do většího množství rozpáleného oleje nebo tuku, který na ně působí najednou ze všech stran. Frituje se v nerezových koších, které vkládáme do speciálních fritovacích hrnců nebo velkých smažících pánví. Při použití vhodných olejů nebo tuků je možné s jednou jejich náplní smažit i několikrát.
K fritování se používá fritéza s víkem, elektrickým ohřevem a termostatem. Potraviny se do rozpáleného oleje nebo tuku vkládají v nerezovém smažícím koši. Použít se může i smažící pánev - velká hluboká pánev s poklicí, do které se vkládá smažící koš s potravinami. Nejmodernější typy mají elektrický ohřev a termostat.
Filety z lososa bez kůže rozkrájíme na velmi tenké plátky, rozložíme na plech, vložíme pod gril a grilujeme z obou stran, až budou křupavé. Dáme...
Kuře naporcujeme na 8 kousků. Olej smícháme s utřeným česnekem, nasekanou petrželkou, kmínem, paprikou, chilli vločkami, solí a pepřem. Potřeme...
Oloupeme a omyjeme brambory, celer, kedlubnu, cibuli a mrkev. Zeleninu nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky. Postupně každý druh...
Filety z mořského jazyka vložíme do zapékací mísy, potřené 2 lžícemi olivového oleje, osolíme, poklademe bylinkovým máslem, posypeme nasekanou...
Delší, neoloupané brambory dobře omyjeme a podélně propíchneme špejlí. Brambory na špejlích spirálovitě nakrájíme ostrým nožem a potom vytáhneme...
Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí. Vajíčka rozklepneme, oddělíme žloutky a bílky. Z omytého a osušeného citrónu...
Gril si rozehřejeme na maximum. V misce vyšleháme 1 čerstvé vejce s 2 bílky se solí a 1 lžicí smetany. Kousek uzeného lososa nakrájíme na nudličky...