Morava
K Moravě vždy patřilo dobré víno a jídlo a recepty moravské kuchyně najdete právě v této části. Vynikající moravský vrabec se zelím nebo uzené maso, česnečka, zelňačka nebo cibulačka, valašský regál, kucmoch nebo osúchy jsou jen část tradičních moravských jídel. Nechybí zde ani tradiční velikonoční beránek a jidáše. Mnoho receptů vás velmi příjemně překvapí jednoduchou a rychlou přípravou a samozřejmě i báječnou chutí. Určitě alespoň některé vyzkoušejte!
V rendlíku v 0.5 litru vody uvaříme 4 vejce natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je vychlazené oloupeme. Kysané domácí zelí v sítu mírně propláchneme...
Zelí trochu pokrájíme a vložíme do hrnce i s nálevem. Dolijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Ve smetaně...
Nastrouhané zelí dáme do hrnce a zalijeme horkou vodou. Přidáme nakrájenou cibuli, sádlo, osolíme a okmínujeme. Uvaříme doměkka. Na sádle...
Tvarůžky, salám a cibuli nastrouháme nahrubo. Přidáme prolisovaný česnek, změklé máslo a lučinu. Na konec dochutíme paprikou a pepřem a řádně...
Omyjeme brambory, dáme je do hrnce, zalijeme 1,2 l vody a vaříme je ve slupce přibližně 20 minut do poloměkka. Pak je scedíme, necháme...
Omyjeme 3 brambory (asi 250 g), dáme do menšího hrnce asi s 4 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme asi 20 minut, vychladlé oloupeme. Oloupanou...
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, cukr a 1 lžíci hladké mouky. Necháme asi 20 minut kynout kvásek. Potom přidáme změklé máslo, zbylou mouku,...
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Papriku podélně rozřízneme, odstraníme z ní jádřinec, omyjeme ji pod studenou vodou a nakrájíme na malé kousky...
Vepřový bůček opláchneme a zbavíme žeberních kostí. Vepřovou plec opláchneme a spolu s bůčkem nakrájíme na kousky, vložíme do pekáče, mírně osolíme...
Máslo vyšleháme elektrickým šlehačem s cukrem, vanilkovým cukrem, 0,5 dl smetany a se žloutky. Potom přidáme měkký tvaroh a vše důkladně promícháme.