Ostrý květákový nákyp - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ostrý květákový nákyp
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | fialova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 11633 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
2 ks | Feferony |
150 g | Hříbky čerstvé |
600 g | Květák |
40 g | Máslo čerstvé |
4 dl | Mléko polotučné |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Paprikové lusky čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr Gouda 45% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 53,2mg |
Draslík | 720,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 98,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Feferony, Hříbky čerstvé, Květák, Paprikové lusky čerstvé, Sůl, Sýr Gouda 45% mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ostrý květákový nákyp postup přípravy receptu:
1 | Očištěný květák rozebereme na růžičky, omyjeme, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Po okapání drobně nakrájíme. |
2 | Na 30 g másla osmahneme jemně pokrájenou papriku a hříbky, nakrájené na plátky. Vmícháme mouku, osmahneme ji, zalijeme mlékem, vaříme do zhoustnutí. |
3 | Zbylým máslem vymastíme nákypovou formu, urovnáme do ní polovinu květáku, posypeme polovinou nastrouhaného sýra, přidáme nasekané feferonky. Vše přelijeme polovinou omáčky. Postup ještě jednou opakujeme. Nakonec nákyp opepříme. |
4 | Pečeme v mírně vyhřáté troubě. |
5 | Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem. |
Poznámka
Servírujeme teplé.