Vepřové maso na sherry s fíky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřové maso na sherry s fíky
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 14615 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
4 ks | Fíky čerstvé |
280 ml | Hovězí vývar základní |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Pomeranče |
140 ml | Sherry brandy |
1 špetka | Skořice mletá |
2 polévková lžíce | Solamyl |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Tymián čerstvý |
900 g | Vepřová plec |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 177,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 50,6mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Fíky čerstvé, Hovězí vývar základní, Pomeranče, Skořice mletá, Sůl, Tymián čerstvý, Vepřová plec mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Sherry brandy, Solamyl mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřové maso na sherry s fíky postup přípravy receptu:
1 | Pomeranč dobře umyjeme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Vepřové příčně nařežeme na plátky o síle 1,2 cm. Máslo rozpálíme ve větší pánvi a maso v něm z obou stran opečeme. |
2 | Slijeme většinu tuku a přilijeme sherry, přivedeme k varu a vaříme asi 1 minutu. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a tymián, přivedeme k varu, stáhneme teplotu, zakryjeme a pomalu vaříme asi 30 minut, dokud maso nezměkne. |
3 | Hotové maso vyjmeme z pánve a šťávu trochu vyvaříme, přidáme pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu smícháme se škrobem. Zalijeme trochou horké šťávy a vrátíme zpět do pánve, za stálého šlehání přivedeme k varu a necháme zhoustnout. Vmícháme skořici, sůl a pepř, maso vrátíme do pánve a necháme prohřát. |
4 | Velké fíky rozkrájíme podélně, malé na čtvrtiny, maso upravíme na talíř a přelijeme omáčkou. Ozdobíme fíky a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme s rýží.