Pekanový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pekanový koláč
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 15344 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Poleva | |
---|---|
50 g | Máslo čerstvé |
120 ml | Med včelí |
Pekanový koláč | |
115 g | Cukr třtinový |
115 g | Máslo čerstvé |
75 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
115 g | Ořechy pekanové |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 117,9mg |
Draslík | 99,8mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Med včelí, Cukr třtinový, Ořechy pekanové, Sůl, Tresť vanilková, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pekanový koláč postup přípravy receptu:
1 | Pekanové ořechy pražíme 5 minut na suché pánvi. Vložíme do mixéru a jemně rozmixujeme. Vložíme do mísy. |
2 | V jiné míse utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme vanilkovou esenci a žloutky. |
3 | Do mísy k ořechům přidáme mouku a promícháme. Bílky se špetkou soli ušleháme na pevný sníh, opatrně přidáme k žloutkové směsi, pak jemně vmícháme směs mouky a ořechů. |
4 | Přendáme do kulaté dortové formy o průměru 20 cm, vymazané tukem. Troubu předehřejeme na 180 °C a koláč pečeme 30 minut. Necháme 5 minut stydnout ve formě, poté vyjmeme na mřížku, aby zcela vychladl. Přendáme na tác. |
5 | Máslo rozpustíme v pánvi, přidáme med a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme plamen a dusíme ještě 3 minuty. Nalijeme na koláč. Podáváme se šlehačkou nebo créme fraiche. |
Poznámka
Koláč můžeme zdobit jádry ořechů, čerstvým rybízem nebo jiným ovocem.