Noky krupicové - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Noky krupicové
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | filmova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 1724 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
75 g | Máslo čerstvé |
1200 ml | Mléko polotučné |
1 g | Muškátový květ |
360 g | Pšeničná krupice |
15 g | Sůl |
160 g | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 175,3mg |
---|---|
Cholesterol | 88,7mg |
Draslík | 22,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 78,7mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový květ, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pšeničná krupice mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Noky krupicové postup přípravy receptu:
1 | Mléko uvedeme do varu, přidáme máslo a mírně osolíme. Za stálého míchání přisypáváme krupici a mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny nádoby. Za občasného promíchání necháme těsto vychladnout. |
2 | Do vychladlého těsta přidáme trochu muškátového květu nebo oříšku a zapracujeme do něj postupně vejce. |
3 | Z hotového těsta vykrajujeme pomocí lžíce noky, vkládáme je do vařící vody a vaříme asi 3-5 minut. |
4 | Po uvaření vkládáme noky na chvilku do studené vody, aby ztuhly. Uchováváme je v páře. |
Poznámka
Stejným způsobem připravíme i máslové noky - místo krupice ale použijeme hrubou mouku.