Salát Nicoise s tuňákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát Nicoise s tuňákem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 18978 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Zálivka | |
---|---|
2 polévková lžíce | Bazalka |
1 stroužek | Česnek |
2 kávová lžička | Citronová šťáva |
0,5 kávová lžička | Hořčice |
6 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
Salát Nicoise s tuňákem | |
50 g | Ančovičky konzervované |
450 g | Brambory |
120 g | Fazolové lusky zelené |
180 g | Okurka salátová |
250 ml | Olej olivový |
50 g | Olivy černé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
200 g | Rajčata |
1 ks | Salát ledový |
1 špetka | Sůl |
360 g | Tuňák obecný |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 290,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,3mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Citronová šťáva, Sůl, Ančovičky konzervované, Brambory, Fazolové lusky zelené, Okurka salátová, Rajčata, Salát ledový, Sůl, Tuňák obecný, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Olej olivový, Pepř černý mletý, Olej olivový, Olivy černé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát Nicoise s tuňákem postup přípravy receptu:
1 | V mírně osolené vodě vaříme 9 minut brambory, přidáme přepůlené, zbytků stopek zbavené fazolky, vaříme ještě tři minuty, slijeme vodu, brambory a fazolky prudce ochladíme pod tekoucí vodou, necháme okapat a odložíme. |
2 | Uvaříme si vejce v osolené vodě 7-9 minut (po 7 minutách jsou nahniličko a po 9 minutách natvrdo), ochladíme je studenou tekoucí vodou a také odložíme. |
3 | Olivovým olejem po obou stranách potřeme, osolíme a opepříme omyté a papírovými utěrkami osušené maso z tuňáka a na předehřáté žebrované ploténce 2-3 minuty opékáme z každé strany, aby maso bylo křehké, ale uprostřed musí zůstat narůžovělé místo. Pak steaky odložíme. |
4 | V misce šleháme hořčici, česnek, citronovou šťávu, bazalku, sůl, pepř a nakonec všleháme olivový olej. Na talíře rozdělíme na listy rozebraný a na kousky natrhaný ledový salát. Dáme na něj brambory a fazolky, rajčata, olivy, okurku a promícháme. Navrch upravíme oloupaná a podélně na čtvrtky nakrájená vejce a okapané ančovičky (sardele). |
5 | Rozebereme tuňákové steaky, upravíme také na salát, přelijeme zálivkou a ihned servírujeme. |
Poznámka
Maso z čerstvého tuňáka je možno nahradit tuňákem v olivovém oleji, olej slijeme.