Páj se sleděm a bramborami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Páj se sleděm a bramborami
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 19481 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
750 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Hořčice Dijonská |
2 ks | Jablka |
120 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Šalvěj čerstvá |
450 g | Sleď čerstvý |
50 g | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
600 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 193,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 134,3mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Jablka, Šalvěj čerstvá, Strouhanka, Sůl, Voda pitná, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice Dijonská, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Sleď čerstvý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Páj se sleděm a bramborami postup přípravy receptu:
1 | Ostrým nožem nakrájíme brambory na tenké plátky, ponoříme na 3 minuty do vroucí osolené vody, prudce ochladíme, necháme okapat a osušíme. |
2 | Do hladka utřeme dijonskou hořčici se 2 lžícemi másla, touto směsí potřeme řezné strany filetů za sleďů, osolíme, opepříme, zavineme a odložíme. |
3 | Na mírném ohni v pánvi s rozehřátými 2 lžícemi másla opékáme 8 - 10 minut cibuli, následně pánev odstavíme. Částí zbývajícího másla vymažeme zapékací misku o objemu 2 l, rozložíme do ní polovinu plátků brambor. Osolíme, opepříme, poklademe polovinou jablek i cibule, navrch upravíme zavinuté filety a posypeme šalvějí. Následně vrstvy zopakujeme v opačném pořadí, takže navrchu budeme mít brambory, osolíme, opepříme, přelijeme horkým rybím vývarem. |
4 | Zbytek másla rozpustíme, smícháme se strouhankou z bílého pečiva a posypeme vrchní vrstvu brambor. |
5 | Pečeme v troubě, předehřáté na 190°C, přibližně 40 - 50 minut (do zlatova). Ozdobíme snítkou čerstvé petrželky a servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Můžeme také použít sardinky nebo makrely místo sleďů.