Salát s opečeným bůčkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát s opečeným bůčkem
Salát s opečeným bůčkem
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21312 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
600 g | Čekanka |
1 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Ocet ze šampaňského - Balsamic |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
300 g | Vepřový bok |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 54,0mg |
Draslík | 462,7mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 77,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Čekanka, Česnek, Sůl, Vepřový bok mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet ze šampaňského - Balsamic, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát s opečeným bůčkem postup přípravy receptu:
1 | Vnější listy čekanky radicchio oloupeme a odložíme, zbytek přes „srdíčko“ nakrájíme na nudličky. |
2 | Na velké pánvi při střední teplotě zahřejeme 3 lžíce oleje a za stálého míchání na něm asi 2 minuty pečeme česnek nakrájený na plátky. Poté česnek z oleje vyjmeme. |
3 | Vložíme na pánev bůček nakrájený na kostičky a za stálého míchání jej opékáme asi 5 minut dozlatova. Měl by být dobře propečený, ale zároveň šťavnatý. |
4 | Přidáme do pánve nakrájenou čekanku radicchio a asi 30 vteřin mícháme, aby se prohřála. Musí mírně ovadnout, nesmí však do sebe nasát příliš mnoho tuku. |
5 | Přidáme lžíci octa aceto balsamico a opět promícháme. Podle chuti osolíme, opepříme, případně přidáme olej a ocet. |
6 | Rozložíme na talíře odloupané horní listy čekanky, naplníme je horkou směsí, ozdobíme lístky bazalky a ihned podáváme. |
Poznámka
Čekanku radicchio stačí pouze prohřát, pokud se bude opékat příliš dlouho, dostane šedou barvu.