Chleba se šalvějí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 235 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chleba se šalvějí
Celkový čas: | 235 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 200 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22387 |
Ingredience
2 kávová lžička | Droždí sušené |
375 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
12 ks | Šalvěj čerstvá |
2 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 51,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Šalvěj čerstvá, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chleba se šalvějí postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si plech, který vymažeme tukem. |
2 | V misce smícháme vlažnou vodu s droždím a necháme asi patnáct minut odstát. |
3 | Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme olivový olej (jednu lžíci dáme stranou na potření těsta), droždí a směs řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse, kterou jsme vymazali tukem, zhruba dvě hodiny kynout. Do vykynutého těsta vmícháme dvanáct drobně posekaných lístků šalvěje, vyválíme placku asi dvanáct centimetrů v průměru a necháme opět vzejít. Poté uděláme do placky prstem po celé ploše důlky, potřeme olivovým olejem, přeneseme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi třicet pět minut dokud nezezlátne. Na mřížce necháme chleba vychladnout. |