Tykvová polévka s batáty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tykvová polévka s batáty
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 23482 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
400 g | Brambory sladké (Batáty) |
6 stroužek | Česnek |
10 ml | Olej olivový |
15 g | Pažitka |
5 g | Pepř černý mletý |
4 ks | Šalotka |
120 ml | Smetana 12% (konzumní) |
5 g | Sůl |
1 ks | Tykev |
900 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,3mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory sladké (Batáty), Česnek, Pažitka, Šalotka, Sůl, Tykev mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tykvová polévka s batáty postup přípravy receptu:
1 | Batáty, tykev a šalotku podélně rozpůlíme. Na straně řezu potřeme olejem a naříznutou stranou dolů narovnáme do mělkého pekáče. Přidáme 6 stroužků česneku. |
2 | V předehřáté troubě na 190 °C pečeme cca 40 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne. Poté necháme zchladnout. |
3 | Z batátů a tykve vybereme dužinu a vložíme do hrnce spolu se šalotkou a dužinou, kterou vymačkáme ze stroužků česneku. |
4 | Přilijeme vývar a osolíme. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pozvolna vaříme cca 30 minut, dokud zelenina nezměkne. |
5 | Zchladlou polévku rozmixujeme dohladka, vmícháme smetanu, osolíme, opepříme a necháme 5-10 minut prohřát. Teplou polévku podáváme ozdobenou pažitkou a smetanou. |