Rizoto s plody moře, garnáty a cuketami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto s plody moře, garnáty a cuketami
Rizoto s plody moře, garnáty a cuketami
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23783 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
200 g | Cuketa |
300 g | Garnát obecný |
30 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mušle slávky |
80 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
300 g | Rýže jasmínová |
60 g | Šafrán |
5 g | Sůl |
200 ml | Víno bílé |
1 l | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 73g |
---|---|
Cholesterol | 198,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 390,1mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 33,3mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cuketa, Mušle slávky, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garnát obecný, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Rýže jasmínová, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto s plody moře, garnáty a cuketami postup přípravy receptu:
1 | Odrhneme slávky a omyjeme. Oloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko, omyjeme a osušíme. Oddělíme cukety od květů, z květů odstraníme pestíky a nakrájíme na proužky. Cukety omyjeme, nakrájíme na kolečka. Oloupeme cibuli a česnek, omyjeme cibuli, jemně nasekáme a česnek podrtíme. |
2 | Slávky vhodíme do pánve, přidáme česnek, olej, bílé víno a za občasného zatřesení pánví necháme na prudkém plameni otevřít. Pánev stáhneme z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme do mísy. Vyhodíme skořápky a neotevřené slávky. |
3 | Rozehřejeme olej a smažíme ocásky garnátů. Osolíme a opepříme, vyjmeme ocásky garnátů a dáme stranou. Ve stejné pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme kolečka cibule. |
4 | Přisypeme rýži, smažíme, přilijeme bílé víno a necháme na prudkém plameni vyvařit. Rýži vaříme 15-18 minut a postupně přiléváme vařící rybí vývar. V polovině vaření přidáme šafrán rozpuštěný ve vývaru. |
5 | Na pánvi rozehřejeme olej a 2-3 minuty smažíme kolečka cuket. Přidáme pokrájené květy z cuket, osolíme, opepříme a smažíme. Před koncem vaření rýže přidáme ocásky garnátů, slávky, kolečka cuket a pokrájené květy cuket. Vše promícháme a hotový pokrm podáváme horký. |