Koláč s vařenými brambory a camembertem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s vařenými brambory a camembertem
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25566 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
těsto | |
---|---|
150 g | Máslo čerstvé |
320 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
25 g | Sádlo škvařené |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
bramborová směs | |
600 g | Brambory |
2 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Majoránka |
10 ks | Olivy zelené |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Rajčata sušená sterilovaná |
2 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Hermelín (Camember, Encián) |
na potření | |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
příloha | |
4 ks | Rajčata |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 235,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 104,9mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 50,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Brambory, Cibule, Majoránka, Rajčata sušená sterilovaná, Sůl, Olej slunečnicový, Vaječný žloutek slepičí, Rajčata mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Olivy zelené, Pepř černý mletý, Sýr Hermelín (Camember, Encián) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s vařenými brambory a camembertem postup přípravy receptu:
1 | Hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme vejce, sůl, máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky, potom rukama, vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodinu. |
2 | Omyté brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě, scedíme, oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do mísy. |
3 | Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Sušená rajčata nakrájíme na kostičky. Sýr camembert pokrájíme též na kostičky. Zelené nakládané olivy rozpůlíme. Všechny pokrájené ingredience přidáme k bramborám, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a dobře promícháme. |
4 | Těsto rozdělíme na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a vyložíme jí olejem vymazanou formu, kterou naplníme bramborovou směsí. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je průměr koláčové formy, kterou pak koláč zakryjeme, rukama víko přitlačíme, aby vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 45 minut. |
5 | Upečený koláč s bramborami a sýrem nakrájíme na porce a podáváme s pokrájenými rajčaty. |
Poznámka
Forma na koláč by měla být "dortová", kde se dá po upečení lehce odstranit okraj formy.