Madeirská omáčka k hovězímu jazyku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Madeirská omáčka k hovězímu jazyku
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 25654 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Badyán |
2 ks | Bobkový list |
120 g | Cibule |
1 ks | Citrony |
10 g | Cukr krupice |
1 kg | Hovězí jazyk |
3 ks | Hřebíček |
60 g | Máslo čerstvé |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 g | Nové koření celé |
5 g | Pepř černý celý |
5 g | Pepř černý mletý |
5 g | Skořice celá |
1 kávová lžička | Sůl |
10 g | Tymián čerstvý |
100 ml | Víno madeira |
400 g | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 235,5mg |
Draslík | 961,2mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,4mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Citrony, Cukr krupice, Hovězí jazyk, Hřebíček, Nové koření celé, Pepř černý celý, Skořice celá, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Badyán, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Víno madeira nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Madeirská omáčka k hovězímu jazyku postup přípravy receptu:
1 | Jazyk očistíme, omyjeme a v dostatečném množství osolené vody vaříme 2 hodiny. Potom přidáme pepř, nové koření, hřebíček, badyán, skořici, bobkový list, 2 cibule, polévkovou zeleninu, tymián a citronovou kůru a vaříme dalších 60-90 minut doměkka. Jazyk vyjmeme, rychle opláchneme studenou vodou a sloupneme kůži. Vývar svaříme na 600 ml a přecedíme. Rozehřejeme máslo a podusíme na něm 2 nakrájené cibule doměkka. Vmícháme mouku a upražíme světle hnědou jíšku. Pomalu přiléváme vývar a 10 minut povaříme. Znovu přecedíme a dochutíme solí, pepřem, cukrem, citronovou šťávou a madeirou. Jazyk nakrájíme na plátky a prohřejeme v omáčce. |
2 | Jako přílohu podáváme pyré z brambor a kaštanů a mrkev s rozinkami a mandlemi. |