Česnekový olej s provensálskou zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Česnekový olej s provensálskou zeleninou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25878 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
20 g | Bazalka |
80 g | Česnek |
250 g | Cuketa |
5 g | Cukr moučkový |
250 g | Lilek |
50 ml | Olej olivový |
80 g | Paprika červená |
80 g | Paprika žlutá |
5 g | Pepř černý mletý |
20 g | Rozmarýn čerstvý |
5 g | Sůl |
40 g | Tymián čerstvý |
250 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 795,3mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 100,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Cuketa, Cukr moučkový, Lilek, Paprika červená, Paprika žlutá, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Česnekový olej s provensálskou zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Lilek a cukety nakrájíme na plátky silné 1 cm, slabě osolíme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Papriky rozpůlíme, odstraníme semeníky a rozložíme je na pánev slupkou nahoru. Přidáme rozpůlené česnekové stroužky, 1 snítku rozmarýnu, 2 snítky tymiánu a vše pokapeme 4 lžícemi olivového oleje. Pečeme asi 30 minut. Plátky lilku a cukety osušíme kuchyňským papírem. |
2 | Očistíme žampiony a s lilkem a cuketou osmažíme na horkém olivovém oleji po obou stranách dozlatova. Vyjmeme, rozložíme na kuchyňský papír, aby se vpil přebytečný tuk. Papriky vyjmeme z trouby, oloupeme, nakrájíme na proužky široké asi 2 cm. Otrháme zbývající rozmarýn a tymián, přidáme lístky bazalky a oloupaný česnek, zalijeme 120 ml olivového oleje, ve vysoké nádobě jemně rozmixujeme. Okořeníme solí, cukrem a pepřem. Lilek, cukety, houby a papriku po obou stranách potřeme ochuceným olejem a zakryté necháme 2 hodiny marinovat. |
Poznámka
Podáváme s čerstvým bílým chlebem.