Recept

Zahuštěná zelná polévka s bílým vínem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 175 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 140 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 27967

Ingredience

jíška
3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
3 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
Polévka s jarní zeleninou
1 ks Bobkový list
100 g Brokolice
200 g Celer bulvový
100 g Celer řapíkatý
1 ks Chilli paprička
800 g Hovězí oháňka
100 g Mrkev kořen
4 ks Nové koření celé
3 polévková lžíce Olej sezamový
150 g Pastinák
1 kávová lžička Pepř černý celý
1 polévková lžíce Petržel kudrnka
1 ks Rajčata
0,5 kávová lžička Sůl
1,5 l Voda pitná
1 dl Víno portské
2 stroužek Česnek
2 ks Šalotka
Zahuštěná zelná polévka s bílým vínem
0,5 kávová lžička Chilli koření mleté
1 kávová lžička Cukr krupice
1 dl Džus ananasový
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Sůl
0,5 polévková lžíce Tymián čerstvý
2 dl Víno bílé
400 g Zelí hlávkové bílé
3 ks Šalotka

Nutriční hodnoty jedné porce

69% Kalorie 1,366 kcal
Kilojoule 5 717kJ
19% Sacharidy 68 g
45% Tuky 33 g
16% Sodík 329 mg
50% Bílkoviny 28 g

Zahuštěná zelná polévka s bílým vínem postup přípravy receptu:

1

Hlávkové bílé zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli šalotku oloupeme a drobně pokrájíme. Čerstvý tymián opláchneme pod tekoucí vodou, drobně pokrájíme a odložíme do misky.

2

V hrnci si rozehřejeme máslo, cibuli zpěníme, přidáme k ní pokrájené zelí, sůl, chilli, cukr, promícháme a dusíme pod pokličkou 10 minut. Pak přilijeme 8 dl jarního zeleninového vývaru. Když polévka přijde k varu, snížíme teplotu, přidáme 2 dl bílého vína, 1 dl ananasové šťávy a polévku pomalu vaříme 10 minut.

3

Během vaření si v malé pánvi rozpálíme 3 lžíce ořechového oleje a na něm opražíme dozlatova (za stálého míchání) 3 lžíce hladké mouky. Takto upraženou jíšku pomalu zamícháme do vařící polévky tak, aby se nám nevytvořily hrudky. Po 5 minutách vaření přidáme pokrájený tymián a polévku podáváme.

4

Polévka s jarní zeleninou [27888]:

5

Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji ji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme ji horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli.

6

Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť.

7

Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky.

8

Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme 1 dl portského vína a solí.

9

Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept