Telecí polévka s kukuřičnou polentou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí polévka s kukuřičnou polentou
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28284 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Česnekové máslo | |
---|---|
5 stroužek | Česnek |
125 g | Česnekové máslo |
80 g | Kukuřičná krupice T 600 |
2 špetka | Pepř bílý |
3 špetka | Sůl |
Telecí masový bujon | |
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Kedlubna |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej olivový jedlý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1,5 kávová lžička | Sůl |
500 g | Telecí kosti |
600 g | Telecí maso přední |
1,5 l | Voda pitná |
Telecí polévka s kukuřičnou polentou | |
1 ks | Cibule |
1 špetka | Muškátový oříšek |
0,5 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 310,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 226,8mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 124,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Pepř bílý, Sůl, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kedlubna, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Cibule, Muškátový oříšek, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Česnekové máslo, Kukuřičná krupice T 600, Celer - nať, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový jedlý, Petržel - nať, Telecí maso přední, Oregano čerstvé, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí polévka s kukuřičnou polentou postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve připravíme česnekové máslo: 125 g změklého másla promícháme v misce s 5 stroužky česneku, přidáme 2 špetky soli, 2 špetky bílého pepře a máslo dobře vymícháme. |
2 | Čerstvý tymián, oregano a petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. |
3 | V hrnci na 3 lžicích česnekového másla zpěníme cibuli, pak k ní přisypeme 80 g kukuřičné krupice a za stálého míchání ji osmažíme dozlatova. Pak na polentu přilijeme 1 litr telecího čistého bujonu, když přijde k varu, přidáme pokrájené bylinky, dochutíme solí, špetkou muškátového oříšku, promícháme a podáváme. |
4 | Telecí masový bujon [27974]: |
5 | Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme. |
6 | Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut. |
7 | Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit. |
8 | Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru. |
9 | Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí. |
Poznámka
Zbytek česnekového másla můžeme použít na topinky.