Sametová omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 17 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sametová omáčka
Celkový čas: | 17 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 28780 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
30 g | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
315 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 103,3mg |
Draslík | 14,8mg |
Vláknina | 93,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sametová omáčka postup přípravy receptu:
1 | V hlubší pánvi rozpustíme máslo, odstavíme a vmícháme mouku. Zalijeme vývarem, dáme znovu na sporák a pozvolna přivedeme k varu. Provaříme cca 10 min, ochutíme solí, pepřem a přidáme trochu citronové šťávy. |
2 | Žloutek a smetanu smícháme s trochou omáčky, vlijeme zpět do pánve a varem necháme zhoustnout. Ihned podáváme např. s vepřovými žebírky, dušené rybě nebo kuřeti. |