Zvěřinová kaštanová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 162 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zvěřinová kaštanová polévka
Celkový čas: | 162 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 127 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28802 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Zvěřinový bujon | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
40 g | Celer - nať |
3 ks | Cibule |
2 ks | Hřebíček |
2 ks | Jalovec |
600 g | Jelení maso |
500 g | Kosti srnčí |
200 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
200 g | Petržel kořen |
40 g | Petržel - nať |
0,5 l | Víno červené |
1,5 l | Voda pitná |
30 g | Zázvor celý |
Zvěřinová kaštanová polévka | |
200 g | Kaštany jedlé |
0,5 polévková lžíce | Kerblík |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Med včelí |
3 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Sůl |
20 g | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 85g |
---|---|
Cholesterol | 139,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 30g |
Vitamín A | 229,8mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 124,3mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Hřebíček, Jelení maso, Pepř černý celý, Petržel kořen, Víno červené, Voda pitná, Zázvor celý, Kaštany jedlé, Kerblík, Med včelí, Šalotka, Sůl, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jalovec, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kosti srnčí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zvěřinová kaštanová polévka postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky. Konzervované jedlé kaštany scedíme a necháme odkapat a pokrájíme je na větší kousky. Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Kerblík omyjeme, lístky otrháme a odložíme do misky. |
2 | V hrnci si rozpustíme máslo, na něm zpěníme cibuli, zázvor, přidáme kaštany, 1,5 lžíce medu, vše promícháme a pod pokličkou krátce 5-7 minut podusíme. Pak zeleninu zalijeme zvěřinovým bujonem a pomalu povaříme 30 minut. |
3 | Polévku dochutíme solí, každou porci posypeme lístky kerblíku a podáváme. |
4 | Zvěřinový bujon [28678]: |
5 | Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. |
6 | Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. |
7 | V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. |
8 | Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. |
9 | Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. |