Slepičí consommé s játry a jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slepičí consommé s játry a jablky
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28928 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Slepičí bujon | |
---|---|
1 polévková lžíce | Bazalka |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
200 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Pórek |
1 kg | Slepice |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Slepičí consommé s játry a jablky | |
100 g | Jablka |
250 g | Játra kuřecí |
300 g | Kuřecí prsa |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 dl | Víno madeira |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 460,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 22,5mg |
Vitamín B6 | 2,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 65,4mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná, Jablka, Játra kuřecí, Pažitka, Pepř bílý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Kuřecí prsa, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Víno madeira nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Slepičí consommé s játry a jablky postup přípravy receptu:
1 | Omytá kuřecí prsa osušíme, pokrájíme je na malé kostičky, které odložíme do mísy, opepříme a polijeme 0,5 dl Madeiry, promícháme a marinujeme 20 minut. Očištěná a omytá kuřecí játra pokrájíme na kousky. Omytá a oloupaná jablka zbavíme jadýrek a pokrájíme na kostičky. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. V hrnci si rozpustíme máslo, na něm podusíme játra, po chvilce přidáme jablka, promícháme a spolu dusíme 2-4 minuty. Směs zalijeme 1 l slepičího bujonu, přivedeme k varu, vložíme do něj marinované maso a pomalu vaříme |
2 | 8-10 minut. Dochutíme solí a podáváme ozdobené pažitkou. |
3 | Slepičí bujon [28675]: |
4 | Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. |
5 | Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. |
6 | Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. |