Slepičí vývar se sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slepičí vývar se sýrem
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29021 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Slepičí bujon | |
---|---|
1 polévková lžíce | Bazalka |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
200 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Pórek |
1 kg | Slepice |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Slepičí vývar se sýrem | |
4 polévková lžíce | Kukuřičná krupice T 600 |
1 kávová lžička | Majoránka čerstvá |
1 kávová lžička | Pepř citronový |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 ks | Rajčata |
1,5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Ementál (Primátor) |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 475,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 59,9mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná, Rajčata, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Kukuřičná krupice T 600, Majoránka čerstvá, Pepř citronový, Petržel - nať, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slepičí vývar se sýrem postup přípravy receptu:
1 | Sýr Ementál nastrouháme a odložíme do misky. |
2 | Petrželovou nať a čerstvou majoránku omyjeme a drobně pokrájíme. V misce si rozkvedláme vejce a zamícháme do nich petrželku. Rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na osminky. |
3 | Do 1 litru horkého slepičího bujonu přimícháme 4 lžíce kukuřičné krupice. Pak do polévky přidáme rajčata, dochutíme solí, pepřem a vaříme 5 minut. Pak pomalu přiléváme rozkvedlaná vejce a vaříme 2-4 minuty. |
4 | Sýr zamícháme do vývaru těsně před dovařením a podáváme. |
5 | Slepičí bujon [28675]: |
6 | Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. |
7 | Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. |
8 | Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. |
9 | Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. |
10 | Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. |