Kapustová polévka s lančmítem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kapustová polévka s lančmítem
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 31059 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
2 ks | Brambory |
4 ks | Cibulka jarní |
150 g | Kapusta hlávková |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
200 g | Luncheon Meat |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 kávová lžička | Sůl |
Bujon z kořenové zeleniny [30788] | |
---|---|
1 kávová lžička | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
1 kávová lžička | Estragon |
250 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Pórek |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Saturejka |
0,5 polévková lžíce | Sůl mořská |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 42,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 123,4mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibulka jarní, Kapusta hlávková, Kmín drcený, Sůl, Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Estragon, Olej slunečnicový, Pepř černý celý, Petržel kořen, Šalotka, Saturejka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Luncheon Meat, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kapustová polévka s lančmítem postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostičky a dáme vařit do 1 litru bujonu z kořenové zeleniny. Budeme je vařit přibližně 10-12 minut. Přidáme sůl a kmín. |
2 | Mezitím si omyjeme kapustu a nakrájíme na nudličky. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Luncheon Meat (lančmít) dáme do misky a rozmačkáme ho vidličkou a s kapustou ho doložíme do polévky přibližně v polovině vaření brambor. Dochutíme pepřem. |
3 | V pánvi si na másle osmažíme dozlatova cibulku a polovinu přidáme do polévky a dochutíme solí. |
4 | Každou porci ozdobíme kolečky zbylé osmažené cibulky a podáváme. |
5 | Bujon z kořenové zeleniny [30788]: |
6 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. |
7 | Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. |
8 | V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. |
9 | Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. |
10 | Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. |