Bujon s hříbky a opečenou houskou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bujon s hříbky a opečenou houskou
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 31097 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
2 polévková lžíce | Česnekové máslo |
2 špetka | Chilli koření mleté |
200 g | Hříbky čerstvé |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
150 g | Žemle tuková |
Bujon z hub [30579] | |
---|---|
150 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Houby sušené |
3 ks | Jalovec |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 23,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 31g |
Vitamín A | 199,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 43,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli koření mleté, Hříbky čerstvé, Kmín drcený, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Česnekové máslo, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Sůl mořská, Žemle tuková, Celer - nať, Houby sušené, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bujon s hříbky a opečenou houskou postup přípravy receptu:
1 | 2 polotvrdé slané žemle (150 g) nakrájíme na kostičky a v pánvi a rozpáleném másle za stálého promíchávání je opečeme dozlatova. |
2 | Čerstvé hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. |
3 | V hrnci rozpustíme česnekové máslo a hřiby krátce podusíme, pak je osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem, chilli, promícháme a zalijeme houbovým bujonem. Pomalu je vaříme 5 minut. |
4 | Do každé porce dáme opečené kostičky žemlí, posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou a podáváme. |
5 | Bujon z hub [30579]: |
6 | Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou. |
7 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme. |
8 | Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev. |
9 | Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala. |
10 | Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme. |
11 | Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací. |