Polévka ravioli alla parmigiana - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka ravioli alla parmigiana
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | brousek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 31445 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
15 g | Celer bulvový |
100 g | Chléb pšeničný (bílý) |
1 ks | Cibule |
15 g | Fenykl obecný |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
25 g | Mouka pšeničná hladká |
450 g | Mouka z prosa |
25 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Muškátový oříšek |
1,5 kávová lžička | Ocet vinný |
75 ml | Olej olivový |
15 g | Pórek |
1 kávová lžička | Protlak rajčatový |
25 g | Slanina vepřová |
1 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Parmezán |
1 špetka | Tymián čerstvý |
3 ks | Vejce slepičí |
1 polévková lžíce | Víno madeira |
2,8 l | Vývar telecí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 96g |
---|---|
Cholesterol | 173,8mg |
Draslík | 432,2mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 354,7mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,7mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Chléb pšeničný (bílý), Cibule, Fenykl obecný, Muškátový oříšek, Ocet vinný, Slanina vepřová, Sůl, Sýr Parmezán, Tymián čerstvý, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mouka z prosa, Mrkev kořen, Olej olivový, Pórek, Protlak rajčatový, Vývar telecí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Víno madeira nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka ravioli alla parmigiana postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si základní těsto – k prosné mouce přidáme špetku soli, uděláme kopeček s prohlubní uprostřed a přidáme 1 vejce a 50 ml olivového oleje. Směs dobře promícháme a zpracováváme 10 minut, aby bylo těsto dobře prohnětené. Necháme 25 minut odležet a poté válečkem rozválíme dotenka. |
2 | Připravíme si španělskou omáčku – rozehřejeme v pánvi máslo, přidáme pšeničnou mouku a za neustálého míchání uděláme jíšku. Přidáme rajčatový protlak a vmícháme horký telecí vývar (1/4 l), vinný ocet a madeiru. Povaříme 2 minuty. V jiné pánvi rozehřejeme olej, přidáme slaninu, mrkev, celer, cibuli, pórek, tymián, fenykl a bobkový list a vše smažíme, dokud nebude zelenina měkká. Zeleninu vyndáme a necháme okapat. Přidáme zeleninu do omáčky a necháme dusit, až se asi třetina tekutiny odpaří. |
3 | Z těsta rozválíme dvě placky a necháme odpočívat pod navlhčenou utěrkou. |
4 | Připravíme si náplň – do mísy dáme 3/4 nastrouhaného parmezánu, chlebové kůrky, španělskou omáčku, vajíčka a muškátový oříšek a vše promícháme. Na jednu placku těsta pokládáme po lžíci náplně. Přikryjeme druhou plackou těsta, pak obě spojené placky rozkrájíme na čtverce, přeložíme a na okraji zmáčkneme. |
5 | Ve velkém hrnci přivedeme k varu telecí vývar. Přidáme do hrnce ravioli a 15 minut vaříme. |
6 | Přemístíme polévku a ravioli do ohřátých misek, posypeme parmezánem a podáváme. |
Poznámka
Z chleba použijeme kůrky.