Recept

Velikonoční jehněčí polévka

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 130 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 100 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 32581

Ingredience

2 ks Bobkový list
200 g Celer bulvový
3 ks Cibule
2 kg Jehněčí hřbet
600 g Jehněčí vnitřnosti
3 polévková lžíce Máslo čerstvé
7 ks Nové koření celé
1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
1,5 kávová lžička Pepř černý celý
2 polévková lžíce Petržel - nať
200 g Petržel kořen
4 dl Smetana 16% (pochoutková)
1,3 polévková lžíce Sůl
1 kávová lžička Tymián sušený
4 l Voda pitná
6 ks Česnek
200 g Mrkev kořen
4 ks Vaječný žloutek slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

40% Kalorie 797 kcal
Kilojoule 3 333kJ
3% Sacharidy 11 g
144% Tuky 108 g
27% Sodík 533 mg
88% Bílkoviny 50 g

Velikonoční jehněčí polévka postup přípravy receptu:

1

Mrkev, celer, cibuli, česnek i petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme.

2

Jehněčí maso odblaníme a s vnitřnostmi (srdce, játra, jazyk) dobře omyjeme. Vložíme je do velkého hrnce se studenou vodou (4 litry) a přivedeme k varu. Po půl hodině vaření přidáme zeleninu. Přiložíme ještě kuličky černého pepře, tymián, nové koření, bobkový list a maso vaříme při mírné teplotě do měkka. Po půl hodině vaření (kdy je maso již téměř poloměkké) přidáme zeleninu. Až bude maso uvařené, vývar scedíme a zachytíme (2,5 litru) do druhého hrnce. Maso obereme, vnitřnosti pokrájíme a vrátíme do vývaru.

3

V pánvičce na rozpuštěném másle (3,5 lžíce) uděláme světlou jíšku z hladké mouky, kterou přimícháme do polévky 15 minut před koncem vaření. Nakonec do polévky vmícháme smetanu s rozšlehanými žloutky, dochutíme solí i octem, protože má mít trochu nakyslou příchuť.

4

Každou porci horké polévky nalijeme do talířů, posypeme omytou drobně pokrájenou petrželovou natí a podáváme.

Poznámka

Servírujeme teplé. Tuto polévku vaříme nejčastěji na jaře o velikonocích, při příležitosti domácí zabíjačky. K polévce podáváme nejčastěji bílé pečivo.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept