Skopový guláš z Valašska - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Skopový guláš z Valašska
Skopový guláš z Valašska
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 35398 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
50 g | Anglická slanina |
2 ks | Bobkový list |
500 g | Brambory |
0,3 ks | Celer bulvový |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
300 g | Chléb konzumní |
3 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Libeček |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
1 ks | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
1 kávová lžička | Polévkové koření Maggi |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
100 g | Sádlo vepřové škvařené |
2 polévková lžíce | Saturejka |
800 g | Skopová krkovička |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 5,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 52,5mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Brambory, Celer bulvový, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Majoránka, Nové koření celé, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Petržel kořen, Saturejka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Libeček, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Polévkové koření Maggi, Protlak rajčatový, Skopová krkovička mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Skopový guláš z Valašska postup přípravy receptu:
1 | Skopové maso vykostíme, odblaníme, zbavíme žilek a dobře omyjeme v odvaru ze saturejky (1 litr vody + 2 lžíce saturejky). Maso pokrájíme na větší kusy, i s kostí vložíme do 1,5 litru vařící vody. Přidáme omytou snítku libečku, nové koření, bobkový list, celý pepř, vaříme pomalu pod poklicí - přibližně 30 minut - do poloměkka. Pak maso i kost vyjmeme, vývar přecedíme. |
2 | Očištěné cibule pokrájíme nadrobno, chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek, nakrájíme na tenké nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme, krájíme na malé kostičky. Oloupané a omyté brambory rozkrájíme na kostky, česnek oloupeme a prolisujeme. |
3 | V hrnci na rozpáleném sádle krátce osmažíme slaninu. Přidáme cibuli, promícháme, zpěníme ji do růžova, přidáme pokrájenou zeleninu, chilli papričku, vše posypeme sladkou paprikou, pepřem, promícháme a přidáme rajský protlak. Znovu promícháme a doložíme maso, kosti, brambory, česnek, majoránku, sůl, přilijeme 7 dl vody a pomalu vaříme do měkka. |
4 | Uvařený guláš dochutíme kořením Maggi. Měl by mít konzistenci hustší polévky. K horkému guláši podáváme chleba. |
Poznámka
Servírujeme teplé.