Dušený kel na špeku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušený kel na špeku
Dušený kel na špeku
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 36089 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
400 g | Chléb samožitný |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr moučkový |
1 kg | Kapusta hlávková |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
3 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Sádlo vepřové škvařené |
100 g | Špek |
1,5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Uzené maso vařené |
0,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 38g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 301,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Cukr moučkový, Kapusta hlávková, Nové koření celé, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb samožitný, Mouka pšeničná hladká, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Uzené maso vařené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené, Špek nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dušený kel na špeku postup přípravy receptu:
1 | Omytou kapustu - nářečově "kel" pokrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Špek (vysoká slanina) pokrájíme na kostičky. Uzené vařené maso nakrájíme na větší kostky. |
2 | V pánvi rozpustíme špek. Když se začne smažit, přidáme cibuli a zpěníme ji dozlatova. Pak přidáme kel, sůl podle chuti, cukr, ocet, vodu, bobkový list, nové koření a pepř. Promícháme a pod pokličkou pomalu dusíme asi 8-10 minut. |
3 | V pánvi na 1 lžíci sádla a 1 lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme ke kelu a krátce povaříme. |
4 | Kel - kapustu podáváme s chlebem. |