Tresčí polévka s mušlemi a chobotnicí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tresčí polévka s mušlemi a chobotnicí
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 36605 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
1 ks | Celer bulvový |
1 stroužek | Česnek |
300 g | Chobotnice |
2 ks | Ciabatta |
1 ks | Cibule |
4 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 ks | Mrkev kořen |
1 kg | Mušle slávky |
8 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 ks | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
2 kg | Treska aljašská |
2 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
250 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 145,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,0mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Chobotnice, Ciabatta, Cibule, Citronová šťáva, Mušle slávky, Rajčata, Sůl, Treska aljašská, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tresčí polévka s mušlemi a chobotnicí postup přípravy receptu:
1 | Mušle vysypeme do mísy se studenou vodou a řádně je omyjeme a očistíme kartáčkem. Poškozené mušle odstraníme a všechny ještě jednou propláchneme ve studené vodě. |
2 | V hrnci rozpálíme 5 lžic oleje a přidáme mušle a podlijeme 100 ml bílého vína. Opékáme 5 minut, dokud se mušle neotevřou. Poté z mušlí vyjmeme maso a odložíme ho stranou. Vývar z mušlí také odložíme pro další použití. |
3 | Tresky omyjeme, osušíme, vykostíme a oddělíme hlavy, ocasy a ploutve. Tresky rozkrájíme na kusy, pokapeme citronovou šťávou a odložíme stranou. |
4 | Hlavy, ocasy a ploutve vložíme do většího hrnce, zalijeme 2 litry vody, přiklopíme a necháme 15 minut vařit. Vzniklý vývar slijeme a odložíme na další použití. |
5 | Chobotnice omyjeme, nakrájíme na kroužky a dáme stranou. V hrnci rozpálíme 3 lžíce oleje, přidáme najemno nakrájenou cibuli, pokrájená rajčata, mrkev, celer, česnek, pepř a tymián a za stálého míchání 5 minut vaříme. |
6 | Přidáme víno, sůl a pepř a vaříme 10 minut. Přimícháme vývar z mušlí a vývar z ryb a polévku znova přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Poté přidáme maso z mušlí, chobotnice a maso z ryb. Vaříme dalších 5 minut, dokud není rybí maso a zelenina měkká. |
7 | Na pánvi dozlatova osmahneme kousky ciabatty. |
8 | Polévku rozdělíme na připravené talíře a podáváme s osmaženou ciabattou. |
Poznámka
Místo ciabatty můžeme polévku podávat s nastrouhaným parmezánem.