Mušle na šafránu s tagliatelle - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mušle na šafránu s tagliatelle
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | dudlik |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 36812 |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
0,5 ks | Citrony |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kg | Mušle slávky |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 špetka | Šafrán |
3 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Solamyl - bramborový škrob |
2 kávová lžička | Sůl |
450 g | Tagliatelle |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1,5 dl | Víno bílé |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 205,6mg |
Draslík | 741,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,3mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citrony, Mušle slávky, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šafrán, Smetana 33% (šlehačka), Solamyl - bramborový škrob, Tagliatelle mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mušle na šafránu s tagliatelle postup přípravy receptu:
1 | Pod studenou tekoucí vodou vydrhneme mušle, vyřadíme ty, které se neuzavřou, ani když na ně ostře poklepeme. Mušle dáme do hrnce s vínem a nakrájenou cibulí. Pod pokličkou vaříme 8 minut, dokud se mušle neotevřou, a občas zatřeseme hrncem. Mušle vyndáme, dáme okapat a tekutinu uschováme. Mušle, které zůstaly zavřené, vyhodíme. Ponecháme stranou pár mušlí v ulitách na ozdobu, zbytek mušlí z ulit vyndáme. |
2 | Vyvařenou tekutinu slijeme do pánve, přivedeme k varu a polovinu necháme vyvařit. Sundáme z ohně a dáme stranou. |
3 | Ve woku rozehřejeme máslo, přidáme česnek a smažíme do zlatohněda, přimícháme solamyl a minutu smažíme, přimícháme smetanu a vývar. Šafrán rozdrtíme a přidáme do woku. Osolíme, opepříme a necháme vařit, dokud omáčka nezhoustne. Vmícháme citronovou šťávu, žloutek, mušle bez lastur a necháme projít varem. |
4 | Hrnec s osolenou vodou přivedeme k varu, přidáme těstoviny a olej a vaříme 10 minut. Poté je scedíme a dáme na servírovací mísu. Přidáme omáčku s mušlemi a promícháme. |
5 | Ozdobíme petrželkou a uschovanými mušlemi v lasturách a podáváme. |
Poznámka
Z citronu použijeme citronovu šťávu.