Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 130 minut
Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (15%)
ID receptu: 38666

Ingredience

1 kávová lžička Cukr krupice
30 g Droždí
600 g Mouka žitná
1 dl Olej slunečnicový
1 polévková lžíce Rum
250 g Smetana 33% (šlehačka)
1 kávová lžička Sůl
4 ks Vejce slepičí
3 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

21% Kalorie 406 kcal
Kilojoule 1 699kJ
12% Sacharidy 43 g
30% Tuky 22 g
11% Sodík 219 mg
23% Bílkoviny 13 g

Dalamánky ze smetany postup přípravy receptu:

1

V hrníčku zahřejeme 2 dl vody, nadrobíme droždí, cukr a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy vysypeme mouku, rum, rozklepneme celé vejce, sůl, vylijeme smetanu, olej, kvásek a vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynou na teplém místě 60 minut. Vykynuté těsto vysypeme na moukou posypaný vál a rukama prohněteme, vypracujeme těsto, které se nelepí na ruce, válečkem rozválíme a tvoříme pěkné bochánky, které hned skládáme na moukou vysypaný plech. Tupým koncem nože každý bochánek uprostřed nařízneme, odložíme na teplé místo 30 minut vykynout. Do 1 dl vody dáme sůl, rozmícháme, metličkou potřeme každý bochánek zvlášť a vložíme do nahřáté trouby, kde pečeme přibližně 40 minut. Je potřebné sledovat proces pečení, každá trouba peče jinak. Po dobu pečení bochánky potřeme ještě dvakrát solenou vodou.

Poznámka

Dalamánky jsou vhodnou přílohou k pečenému masu, polévkám, anebo jen namazané máslem.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept