Dušené slávky s rajčaty, smrži a mořským ďasem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené slávky s rajčaty, smrži a mořským ďasem
Dušené slávky s rajčaty, smrži a mořským ďasem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 39370 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Kmín celý |
700 g | Mořský ďas |
500 g | Mušle slávky |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
6 ks | Rajčata |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
200 g | Smrže čerstvé |
3,5 kávová lžička | Sůl |
1 dl | Víno bílé |
0,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 106,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,0mg |
Vitamín E | 2,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Kmín celý, Mořský ďas, Mušle slávky, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Rajčata, Sůl, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Smrže čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené slávky s rajčaty, smrži a mořským ďasem postup přípravy receptu:
1 | Filety z mořského ďasa omyjeme, osušíme a pokrájíme na poloviční kusy. Vše osolíme 1-2 lžičkami soli, čerstvě mletým černým pepřem a kmínem. V pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje a rybu restujeme z každé strany dozlatova 2 minuty. |
2 | Smrže očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Slávky důkladně vyčistíme kartáčem a několikrát opereme v čisté vodě. Pak je důkladně promyjeme pod tekoucí vodou. |
3 | Oloupanou cibuli s česnekem a petrželku omyjeme a vše drobně pokrájíme. Sherry rajčata omyjeme a rozkrájíme. |
4 | V hrnci na rozpáleném oleji (2 lžíce) zpěníme cibuli, pak k ní přidáme pokrájenou zeleninu, 0,5 dl vody, zakryjeme pokličkou a při mírné teplotě chvíli dusíme. |
5 | Když je zelenina se smrži poloměkká, přidáme sůl (0,5 lžičky), bílý pepř, zamícháme, přidáme slávky, zakryjeme pokličkou a dusíme asi 3-5 minut. |
6 | Když se slávky po chvíli otevřou, přilijeme bílé víno a vše povaříme 5 minut. Nakonec přimícháme smetanu, podle chuti dosolíme. |
7 | Na talíře položíme rybu, obložíme ji dušenými slávkami se smrži a podáváme. |