Divoký rýžový salát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Divoký rýžový salát
Divoký rýžový salát
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 39664 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
Na salát | |
---|---|
2 ks | Cibule |
2 g | Hřebíček mletý |
1 kávová lžička | Kmín mletý |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
55 g | Mandle plátky |
1 kávová lžička | Med včelí |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
85 g | Pistácie pražené |
2 ks | Pomeranče |
85 g | Rozinky tmavé |
400 g | Rýže indiánská |
3 ks | Šalotka |
4 kávová lžička | Skořice mletá |
2 g | Zázvor mletý |
Na dresink | |
1 kávová lžička | Hořčice Dijonská |
1 polévková lžíce | Ocet vinný |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
3 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 127g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 71,9mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hřebíček mletý, Kopr čerstvý, Med včelí, Olej rostlinný, Pistácie pražené, Pomeranče, Šalotka, Skořice mletá, Zázvor mletý, Ocet vinný, Pomerančová šťáva mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kmín mletý, Mandle plátky, Mrkev kořen, Rozinky tmavé, Rýže indiánská, Hořčice Dijonská, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Divoký rýžový salát postup přípravy receptu:
1 | Podle návodu si uvaříme rýži a hotovou ji necháme při pokojové teplotě vychladnout. |
2 | Mezitím si na větší pánvi rozpálíme olej a nasypeme na něj na měsíčky nakrájenou cibuli. Posypeme 1 lžičkou mletého kmínu, skořice, zázvoru a hřebíčku. Během 10 minut smažení stále mícháme, než nám cibule změkne a lehce zkaramelizuje. Pak přisypeme na kolečka nakrájenou mrkev a smažíme ji také doměkka. Nakonec přidáme ještě med a pánev odstavíme z plotny. |
3 | Uvařenou rýži nasypeme do misky, z pánve přeložíme směs mrkve s cibulí. Přidáme na dílky rozdělené pomeranče, pistáciové oříšky nasekané nahrubo, rozinky, opražené mandlové plátky, na kolečka pokrájenou cibuli šalotku a posypeme posekaným koprem. Jemně a pečlivě směs promícháváme. |
4 | Do menší misky si vložíme hořčici, vlijeme olej, pomerančovou šťávu, vinný ocet a vše prošleháme. Dresinkem polijeme hotový salát. |
Poznámka
Část divoké rýže můžeme nahradit hnědou rýží, kterou lze vařit společně s rýží divokou.