Indické kořeněné samosas - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Indické kořeněné samosas
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40459 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
50 g | Jogurt bílý choceňský smetanový |
80 g | Máslo čerstvé |
430 g | Mouka pšeničná hladká |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 dl | Voda pitná |
Náplň | |
400 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Chilli paprička zelená |
2 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1,5 kávová lžička | Garam masala |
1 kávová lžička | Hořčičné semínko |
400 g | Hrášek mražený |
1 polévková lžíce | Kari koření |
2 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
100 g | Mrkev mladá celá mražená |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Sůl |
5 dl | Voda pitná |
1 kávová lžička | Zázvor celý |
na smažení | |
1 dl | Olej slunečnicový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 24,0mg |
Draslík | 689,2mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,3mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Brambory, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Hořčičné semínko, Hrášek mražený, Kari koření, Koriandr čerstvý, Sůl, Voda pitná, Zázvor celý, Olej slunečnicový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jogurt bílý choceňský smetanový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Chilli paprička zelená, Garam masala, Mrkev mladá celá mražená, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Indické kořeněné samosas postup přípravy receptu:
1 | Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do 5 dl vařit. Vaříme je 12 minut, pak je scedíme. |
2 | Očistíme cibuli s česnekem a pokrájíme nadrobno. Čerstvý koriandr omyjeme a drobně pokrájíme. Mražený hrášek a mrkev v sítu promyjeme pod tekoucí vodou. Očistíme a omyjeme kousek zázvoru a nastrouháme ho. |
3 | V pánvi rozpálíme olivový olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme zázvor, semena hořčice, kari koření, chilli papričku zelenou, indické koření (např. Garam Masala), hrášek, mrkev nakrájenou na kostičky, sůl podle chuti, koriandr a citronovou šťávu. Promícháme a přidáme brambory. Znovu promícháme a pod pokličkou 4-5 minut podusíme. Pak náplň necháme vychladnout. |
4 | Připravíme těsto na taštičky. Do mísy prosejeme 430 g hladké mouky se 1.5 lžičkou soli. Přidáme 80 g měkkého másla nakrájeného na kousky, 50 g bílého smetanového jogurtu a žloutek s 1-1.5 dl vody podle potřeby. |
5 | Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
6 | Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
7 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. |
8 | Těsto nakrájíme na 12 trojúhelníčků. Na 6 trojúhelníčků dáme trochu připravené bramborové směsi a přiklopíme pomocí dalšího trojúhelníčku. Pečlivě k sobě okraje přitiskneme, aby nám náplň při smažení nevypadla. |
9 | Takto připravené trojúhelníčky "samosas" smažíme na rozpáleném slunečnicovém oleji. Pečeme dozlatova z každé strany přibližně po 3 minutách z každé strany. Po usmažení je necháme okapat na papírové utěrce a podáváme. |