Rebarborový koláč s ananasem a drobenkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rebarborový koláč s ananasem a drobenkou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40574 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo jihočeské |
2 polévková lžíce | Minerální voda perlivá |
140 g | Mouka pšeničná hladká voženílkova |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
drobenka | |
50 g | Cukr třtinový |
1 ks | Cukr vanilka |
6 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hrubá |
2 špetka | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
náplň | |
220 g | Cukr krystal |
250 g | Kompot ananasový |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
1 ks | Pomeranče |
500 g | Reveň (Rebarbora) |
2 polévková lžíce | Rum |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 64,3mg |
Draslík | 271,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,8mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Minerální voda perlivá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr třtinový, Skořice mletá, Sůl, Cukr krystal, Kompot ananasový, Pomeranče, Reveň (Rebarbora), Rum mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo jihočeské, Mouka pšeničná hladká voženílkova, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Maizena - kukuřičný škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rebarborový koláč s ananasem a drobenkou postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody. |
2 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
4 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. |
5 | Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky. |
6 | Připravíme si drobenku. Do misky dáme mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, skořici a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstů zapracováváme máslo, dokud se neutvoří hrudky. |
7 | Na náplň omyjeme a osušíme pomeranč a kůru nastrouháme. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na dílky asi 2 cm dlouhé a dáme je do mísy. Ananasový kompot scedíme, šťávu zachytíme, ananas necháme okapat, a potom ho přidáme k rebarboře. Přisypeme 220 g cukru krystalu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, přidáme 2 lžíce rumu a pomerančovou kůru. Všechny ingredience promícháme a směs rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme ho drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 45-50 minut. Ze začátku, asi 30 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem. |
8 | Upečený koláč podáváme vychlazený. |