Drobenkový koláč se švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Drobenkový koláč se švestkami
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40581 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Minerální voda perlivá |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
drobenka | |
1 ks | Cukr skořicový |
50 g | Cukr třtinový |
6 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 špetka | Sůl |
náplň | |
250 g | Cukr krystal |
1 ks | Cukr skořicový |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce | Rum |
1 kg | Švestky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 60g |
---|---|
Cholesterol | 82,3mg |
Draslík | 212,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Minerální voda perlivá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr třtinový, Sůl, Cukr krystal, Rum, Švestky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Cukr skořicový, Maizena - kukuřičný škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Drobenkový koláč se švestkami postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, lžíci citronové kůry, 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody. |
2 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
4 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. |
5 | Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky. |
6 | Připravíme si drobenku. Do misky dáme mouku, cukr, sůl, skořicový cukr a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstů zapracováváme máslo, dokud se neutvoří hrudky. |
7 | Na náplň omyjeme a osušíme masité švestky, rozkrájíme je a vypeckujeme. Dáme je do mísy, přidáme 250 g cukru krystalu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce rumu a skořicový cukr. Všechny ingredience promícháme a švestky rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Ze začátku, asi 20 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem. |
8 | Upečený koláč podáváme vychlazený. |