Květákový salát s majonézou ze žervé - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Květákový salát s majonézou ze žervé
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | cerna |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 41342 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Hořčice plnotučná |
600 g | Květák |
250 ml | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
3 ks | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
160 g | Žervé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 6,3mg |
Draslík | 627,2mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 500,3mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 81,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 388,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Květák, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice plnotučná, Mléko plnotučné, Ocet kvasný lihový, Olej olivový, Žervé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Květákový salát s majonézou ze žervé postup přípravy receptu:
1 | Očištěný květák uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, slijeme a necháme okapat. Po vychladnutí květák nadrobno nasekáme. |
2 | Omytá rajčata nakrájíme na dílky, oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. |
3 | Žervé smícháme s olivovým olejem, hořčicí, mlékem, octem a solí. V míse smícháme květák s rajčaty a cibulí. Vmícháme připravenou majonézu a salát podle chuti přisolíme. |
4 | Před podáváním necháme nejméně 1 hodinu v chladničce. |
Poznámka
Vhodnou přílohou je čerstvý chléb. Množství mléka do majonézy upravíme podle potřeby.