Jablečno-hruškový páj se zázvorem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečno-hruškový páj se zázvorem
Jablečno-hruškový páj se zázvorem
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 41579 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
ořechové těsto | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
25 g | Cukr krupice |
60 g | Máslo čerstvé |
70 g | Mouka pšeničná hladká |
15 g | Ořechy vlašské |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
mandlové těsto | |
1 ks | Cukr skořicový |
120 g | Cukr třtinový |
120 g | Mandle |
80 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
ovocná náplň | |
1 polévková lžíce | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
1 ks | Cukr skořicový |
120 g | Cukr třtinový |
3 ks | Hrušky |
3 ks | Jablka |
20 g | Máslo čerstvé |
40 g | Zázvor nakládaný |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 77g |
---|---|
Cholesterol | 93,7mg |
Draslík | 400,0mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,6mg |
Vitamín E | 5,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Ořechy vlašské, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr třtinový, Mandle, Cukr třtinový, Hrušky, Jablka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Zázvor nakládaný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečno-hruškový páj se zázvorem postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosijeme 70 g hladké mouky se solí, přidáme 15 g mletých vlašských ořechů a zamícháme 25 g krupicového cukru. |
2 | Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžíci citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. |
3 | Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
4 | Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma. |
5 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme a těsto položíme do pečící formy. |
6 | Okraje vidličkou přitiskneme o okraje formy a dáme na 10 minut do mrazničky. |
7 | Mezitím si připravíme druhé, mandlové těsto: do mísy dáme 120 g mletých loupaných mandlí, smícháme je s 2 lžícemi hladké mouky, 120 g třtinového cukru, 80 g měkkého másla a 1 skořicovým cukrem. Směs dobře promícháme a uhněteme. Vyválíme z něj stejnou placku, jako z prvního těsta. |
8 | Jablka s hruškami omyjeme a osušíme. Omyté ovoce oloupeme, rozkrájíme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na plátky a poklademe je ozdobně na první připravené těsto, které jsme měli v mrazničce. Mezi hrušky a jablka rozložíme nakládaný zázvor. Vše posypeme skořicovým a třtinovým cukrem. Poklademe plátky másla a zakryjeme druhým, mandlovým těstem. |
9 | Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 190°C, zakryjeme ho pečícím papírem a pečeme 10 minut. Teplotu snížíme na 175°C a pečeme dalších 35-40 minut. |
10 | Upečený páj necháme vychladnout, posypeme práškovým cukrem, nakrájíme a podáváme. |