Rýže napařovaná v lotosových listech - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýže napařovaná v lotosových listech
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | dudlik |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 41730 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
2 ks | Cibulka jarní |
1 kávová lžička | Cukr třtinový |
4 ks | Hřebíček |
6 ks | Kardamom |
2 ks | List lotosu |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Olej sezamový |
1 polévková lžíce | Omáčka sójová |
175 g | Rýže dlouhozrnná |
2 polévková lžíce | Sherry brandy |
4 ks | Shiitake houby |
1 ks | Skořice celá |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 87g |
---|---|
Cholesterol | 122,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 70g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Cukr třtinový, Hřebíček, Kardamom, Olej rostlinný, Olej sezamový, Shiitake houby, Skořice celá, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Omáčka sójová, Rýže dlouhozrnná, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny List lotosu nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Rýže napařovaná v lotosových listech postup přípravy receptu:
1 | Lotosové listy rozbalíme a rozřízneme podél přeložené rýhy na polovinu. Vložíme do hlubšího pekáče a přelijeme horkou vodou tak, aby byly listy ponořené. Necháme je máčet, dokud nezměknou (cca 30 minut). |
2 | Do misky vložíme sušené houby, přelijeme teplou vodou a 25 minut necháme namáčet. |
3 | Ve vroucí vodě vaříme rýži s celou skořicí, hřebíčkem, kardamomem a solí cca 10 minut. Poté scedíme, vyndáme skořici. Rýži vložíme do mísy. |
4 | Našleháme vejce, ve woku rozehřejeme olej a vejce smažíme, dokud nejsou hotová, poté je odstavíme. |
5 | Houby přecedíme, vymačkáme z nich vodu, zbavíme je tvrdého středu a nasekáme. Vmícháme je do rýže s uvařenými vejci, sójovou omáčkou, pokrájenou šaltokou, sherry, sezamovým olejem a cukrem. |
6 | Lotosové listy vysušíme a rýži rozdělíme na 4 porce. Rýži položíme doprostřed každého listu, zabalíme a vytvarujeme jako alíček. Umístíme na páru a 20 minut necháme přikryté bublat. |
7 | Před podáváním odkrojíme vršky lotosových balíčků, aby se rýže odkryla. |
Poznámka
Servírujeme teplé.