Staročeské buchty se smetanou a švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Staročeské buchty se smetanou a švestkami
Staročeské buchty se smetanou a švestkami
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42908 |
Kategorie: | Buchty |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krystal |
40 g | Droždí |
1 dl | Mléko plnotučné |
400 g | Mouka pšeničná hladká |
3,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Náplň | |
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 kg | Švestky |
Na potření | |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 kávová lžička | Rum |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 207,6mg |
Draslík | 457,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,8mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 104,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Švestky, Cukr moučkový, Olej slunečnicový, Rum, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká, Smetana 33% (šlehačka), Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Staročeské buchty se smetanou a švestkami postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme hladkou mouku s 2 špetkami soli. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přimícháme 1 lžičku cukru s 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, který přidáme do mouky s 3,5 dl smetany a 2 žloutky. Dobře vypracujeme polotuhé, vláčné těsto.(Pokud by bylo tuhé, přidáme asi 0,5 dl mléka.) Těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple asi 45 minut vykynout. |
2 | Omyjeme, osušíme švestky, vypeckujeme je, v míse promícháme s krystalovým cukrem. |
3 | Na pomoučněný vál vyklopíme vykynuté těsto, lžící z něj vykrajujeme stejné kousky, ze kterých pomocí prstů zlehka vytvarujeme placičky, do nich vložíme švestky (2-3 ks podle velikosti) a okraje těsta dobře spojíme. Buchty klademe - uzavřeným okrajem dospodu - na olejem (3 lžíce) vymaštěný plech asi 1-2 cm od sebe. Pak je štětcem na pečení potřeme rozšlehaným bílkem. |
4 | Pečeme v předehřáté troubě na 185°C-190°C přibližně 15-20 minut. |
5 | Mezitím si v rendlíku ohřejeme 1 dl smetany s vanilkovým cukrem a 1-2 lžičkami rumu. Směs dobře promícháme. |
6 | Horké buchty potřeme rumovou smetanou a necháme je na plechu vychladnout. Vychladlé posypeme moučkovým cukrem a podáváme. |