Dušené české zelí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené české zelí
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 43294 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 ks | Nové koření celé |
2 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
0,5 kávová lžička | Sůl |
750 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 5,8mg |
Draslík | 390,4mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 209,7mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 70,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Cukr krupice, Kmín drcený, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sádlo škvařené, Sůl, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené české zelí postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou a omytou hlávku zelí (asi 750 g) rozčtvrtíme, vykrojíme košťál, zelí nakrájíme (nebo nakrouháme) na tenké nudličky. Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno. |
2 | V hrnci rozpustíme sádlo a cibuli zpěníme. Přidáme k ní zelí, sůl, kmín, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Promícháme a odkryté zelí chvilku (asi 5-7 minut) za občasného promíchání dusíme. |
3 | Pak zelí zakryjeme pokličkou a dusíme asi 15-20 minut doměkka. |
4 | Zelí poprášíme hladkou moukou, promícháme, chvilku podusíme a dochutíme octem, solí a cukrem podle chuti. Koření vyjmeme a zelí podáváme teplé jako přílohu. |
Poznámka
1